«Μελίπνους» – Η ιστορία μας
ΜΕΛΙΠΝΟΥΣ
«Αυτός που αναδύει οσμή μελιού»
Η μελισσοκομική μονάδα «μελίπνους» έχει έδρα το οροπέδιο Δομοκού γνωστό και για το εξαιρετικό τυρί «κατίκι». Η περιοχή χάρη στο ιδιαίτερο κλίμα που διαθέτει και την πλούσια χλωρίδα του, δίνει και μία πληθώρα άλλων προϊόντων πολύ καλής ποιότητας όπως όσπρια, κρασί και μέλι. Γεωγραφικά ανήκει στο βόρειο τμήμα του νομού Φθιώτιδας και βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ των νομών Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Λαρίσης, Μαγνησίας και Εύβοιας αποτελώντας ορμητήριο προς όλες αυτές τις περιοχές για την παραγωγή διαφόρων ποικιλιών μελιού. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση και υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Ντάσιος Γ. Σπύρος απόφοιτος Γεωπόνος Π.Θ.

Ιστορική αναδρομή
Το 1986, σε ηλικία 5 ετών ερχόμενος για πρώτη φορά σε επαφή με ένα βάζο μέλι μου γεννήθηκε η απορία πώς «μαγειρεύεται» αυτό το υπέροχο φαγητό που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο από αυτά που είχα δοκιμάσει μέχρι τότε. Η απορία λύθηκε μετά από 6 χρόνια όταν οι γονείς μου αποφάσισαν να φτιάξουν τα πρώτα τους μελίσσια. Γεμάτος περιέργεια και φόβο παράλληλα, άρχισα να ασχολούμαι κι εγώ σιγά σιγά με αυτό το θαυμαστό έντομο με απώτερο σκοπό φυσικά τί άλλο, το αγαπημένο μου φαγητό, το μέλι. Σαν μάγισσα γλυκιά η μέλισσα με τράβηξε κοντά της και κάλυπτε πάντα μέρος του ελεύθερου χρόνου μου.
Το 1999 η αγάπη μου για τη μέλισσα και για τη φύση γενικότερα με οδήγησαν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου και πήρα το πτυχίο μου στο τμήμα Γεωπονίας. Έχοντας πάρει επομένως τις βάσεις και υποκινούμενος απ’ το πάθος μου για το μέλι άρχισα να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές και τρόπους προκειμένου να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την ονειρεμένη γεύση! Ταξιδεύοντας λοιπόν μαζί με τις μέλισσες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας κατάφερα να γευτώ ποικίλες γεύσεις μελιού εξαιρετικής ποιότητας τις οποίες αποφάσισα να μοιραστώ με τον κόσμο.

Σήμερα
Το μελισσοκομείο πλέον αποτελείται από 200 περίπου παραγωγικά μελίσσια τα οποία δίνουν μέλι όχι απεριόριστης ποσότητας αλλά άριστης ποιότητας καθώς επίσης και διάφορα άλλα παράγωγα όπως γύρη, πρόπολη, βασιλικό πολτό και κερί που χρησιμοποιούνται με τη σειρά τους για παραγωγή κηραλοιφών και άλλων καλλυντικών. Επίσης διαθέτει ακόμα 200 κυψελίδια σύζευξης τα οποία χρησιμοποιούνται για παραγωγή βασιλισσών οι οποίες έχουν προέλθει από πολυετή γενετική επιλογή όσον αφορά συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά και για παραγωγή παραφυάδων.

Η διάθεση προϊόντων αποκλειστικά και μόνο δικής μας παραγωγής καθώς επίσης και η πολυετής ενασχόληση με το αντικείμενο αποτελούν εγγύηση ποιότητας γι’ αυτά!